torsdag 21 juli 2016

Åtgärda brister istället för sänkt hastighet på rv 30

Trafikverket vill göra hastighetssänkningar på riksväg 30 från 90 km/h till 80 km/h. Anledningen är att de inte har för avsikt att göra de åtgärder som krävs för att vägen ska uppfylla kraven för en hastighet på 90 km/h före 2025. Det fanns ett liknande förslag för ett tiotal år sedan då valde Trafikverket, efter påtryckningar, att istället för hastighetssänkning göra utfästelser om röjning av sidoområden, ta bort olycksrisker och planera en upprustning av vägen i sin helhet.

Detta nya förslag har tagits fram helt utan sedvanlig dialog med oss i Sävsjö kommun vilket är uppseendeväckande.  Riksväg 30 är tillsammans med stambanan viktiga pulsådror genom vår kommun som har stor och avgörande betydelse för vår kommuns innevånare och företag. För oss viktigt att det ska gå lätt att komma till/från Växjö och Jönköping för fritid, studier och arbete. Dessutom viktig att det är lätt för människor att pendla till vår kommun för att kunna försörja våra företag med arbetskraft och kompetens. Viktigt att det också upplevs attraktivt och nära att komma till Sävsjö kommun för att ordna en konferens eller delta i allt annat bra som vår kommun erbjuder.

I andra sammanhang, inte minst när det gäller planerna för höghastighetståg, talar gärna Trafikverket, regionala och kommunala företrädare så vackert om hur viktigt det är att knyta samman orter, regioner och minska restiderna. Skulle förslaget om en sänkt hastighet på rv 30 gå igenom gör man precis tvärt om. Förslaget innebär försämrade restider för person- och godstransporter genom att sänka hastigheterna istället för att öka trafiksäkerheten genom att göra de investeringar som behövs. Det är förstås både olämpligt och helt fel väg att gå!

Vi har länge försökt få till en upprustning av rv 30. Trafikverkets nya förslag ger oss anledning att göra en förnyad framstöt om detta. Vi som kommun kommer ta kontakt med Växjö, Vaggeryd och Jönköpings kommuner för gemensamt agerande för upprustning av rv 30 men också för att stoppa denna hastighetssänkning som, om den genomförs, skulle vara mycket negativ för Sävsjö kommun och hela vår region.

Är du som läser detta företagare så hjälp oss gärna med att göra en skrivelse också från er till Trafikverket. Det läggs stor viktigt vid näringslivets åsikter i sådana här frågor!