onsdag 29 juni 2016

Gav rädsla för att stampa på ömma tår mesig strategi?

Ännu en förfärlig terrorattack väcker avsky denna gång mot Atatürkflygplatsen där tre självmordsbombare dödat över 40 personer och skadat bort mot 250.  Tänker och ber för alla dessa barn, familjer och anhöriga som kastas in i outsäglig sorg.

Just denna dag när vi nås av de hemska bilderna från Istanbul så presenterade regeringen sin strategi mot våldsbejakande terrorism. Strategin har i huvudsak tagits fram under ledning av Mona Sahlin men efter diverse skandaler har nu Daniel Norlander getts uppdraget att presentera strategin. Jag kan efter en snabb genomläsning konstatera att det är en synnerligen mesig strategi. Går inte undgå att fundera över om de försiktigt utformade formuleringarna beror på en rädsla att trampa på ömma fötter.

Inte en enda av åtgärderna som föreslås utgår från problematiken med extrem religiös fundamentalism. Detta som idag är en av de främsta drivkrafterna bakom extremism. Inte en enda av åtgärderna handlar om att vi ska jobba med värderingsfrågor. Hela strategin bygger istället svepande på de tre ledorden "förebyggande, förhindrande och demokratifrämjande"

Kampen mot den våldsbejakande extremismen måste föras på många fronter. Sävsjö kommun har en förhållandevis stor andel personer från andra länder. Vi måste agera utifrån att det också här kan finnas människor med förvridna idéer om att de med extremism och våld vill skapa rädsla och förändring av vårt demokratiska samhälle. Vi måste ta detta hot på stort allvar. Därför har vi sjösatts en rad projekt för att människor ska integreras bättre i samhället. Vi har gett uppdraget att ta fram plan mot hedersrelaterat våld.Vår räddningschef leder ett arbete för en kommunal handlingsplan mot våldsbejakande extremism.

Genom att använda vår väl upparbetade samverkan mellan kommun, polis och räddningstjänst kommer vi att vässa kommunens förmåga att kartlägga, omvärldsbevaka och utveckla våra insatser på kort och lång sikt. Vi räknar med att föräldrar och det civila samhället – föreningar och samfund – kommer att göra sin del i detta viktiga arbete. Vi tar hotet på allvar och kommer alltid tydligt stå upp för de goda värderingar som hela vårt samhälle vilar på.

På följande länk kan du läsa regeringens handlingsprogram mot väldsbejakande extremism: http://www.regeringen.se/valdsbejakande-extremism