fredag 24 juni 2016

Dyster midsommar för Europa, Sverige och oss i Sävsjö

Var både dystert och ödesmättat att på morgonen se David Cameron gråtfärdig deklarera sin respekt för att britterna nu valt att lämna EU. Det är ett tungt besked som kommer ta tid också för oss övriga att hämta oss från. Vi står nu inför en skakig tid som kommer ge instabila valutor, börs och finansmarknad. Den högkonjunktur vi har kan komma brytas. Brexit kommer påverka oss alla. I vår kommun har vi sex trähustillverkare som är beroende av stabilt ekonomiskt läge, vi har sågverk som säljer var femte planka till Storbritannien, Vårt största företag har engelska ägare.....


Det är klart att ekonomi och handel kommer så småningom stabiliseras. Det som känns tråkigt är att det inte varit möjligt att gemensamt inom EU ta initiativ till en process där denna koloss omformats till något som medborgarna kan acceptera och förhoppningsvis gilla. Med en organisation som hade haft mindre klåfingrighet, mindre maktapparat och byråkrati kanske också britterna valt att stanna kvar. Tråkigt att vi inom EU inte kunnat hantera flyktingfrågan med ett gemensamt solidariskt ansvar mellan länderna. Med Brexit kommer nu denna gigantiska byråkrati under åratal att syssla med administration och avtal som hanterar britternas utträde istället för att offensivt jobba för ett solidariskt och bättre Europa. Bara konstatera att britternas folkomröstning synliggör ett gigantiskt europapolitiskt misslyckande.

Det som idag överskuggar allt och som oroar mig allra mest är att det som är EU:s grund och främsta syfte får sig en knäck. För EU är i grunden inget annat än ett stort fredsbygge som har fått länder att samarbeta istället för att kriga. Det som oroar är också att populism och främlingsfientlighet växer sig allt starkare och skapar oreda i världen, i Europa, i Sverige och i Sävsjö. Extremister från höger till vänster kliver fram. Vänner,  viktigt att vi inte ger upp utan oförtrutet fortsätter att kämpa för det goda och inte bidrar till att spä på med mer hat varken i ord eller handling. Så trots allt elände denna dag hoppas jag vi nu kan släppa tankarna på Brexit för en stund. Nu firar vi midsommar och gläds åt gemenskap med vänner. Önskar dig en riktigt GLAD MIDSOMMARHELG!