tisdag 31 maj 2016

Handling bättre än politikerprat

De nya lägenheter som Sävebo snart börjar bygga vid ån mitt
i Sävsjö stad
Det känns så bra att vårt bostadsbolag med dess ordförande Therese Petersson i spetsen snart kommer sätta spaden i jorden för byggnation av nya lägenheter. Det är i populära kvarteret Kopparslagaren, strax bakom Melins konditori, som det nu kommer bli full fart på byggnationen av två hus med fyra våningar och totalt 24 nya lägenheter.  Det blir antingen tre eller två rum med kök, hyran blir ca 8.000 kronor per månad. Önskar du en lägenhet här mitt i Sävsjö stads attraktivaste område så kan du på Sävebo sätta upp dig på deras intresselista!

Läser under "Ordet fritt" i dagens tidning  att moderaten Patrik Christierson knotar över att det inte finns tydligt ägardirektiv till Sävebo. Kan hålla med Patrik om att det vore bra om ägardirektiven till Sävebo blir bättre och därför pågår ett arbete för nya direktiv. Dock är jag helt övertygad om att gemene man fullständigt struntar i politikerprat om ägardirektiv. Det folk i kommunen vill se är handling. För mig är det därför viktigt med den bra och regelbundna dialog som finns mellan oss i kommunledningen och Sävebo. En dialog som ligger till grund för just den nybyggnation som snart börjar vid Kopparslagaren och som ligger bakom att det planeras för ytterligare hyresfastighet med trygghetsbostäder.

Patrik Christierson ondgör sig också i insändaren över att partiet inte känner sig informerade eftersom de inte ingår i kommunstyrelsens presidium. Jag kan bara konstatera att moderaterna i Sävsjö själva valt att placera sig i opposition och då har man också satt sig i en situation med mindre inflytande. För min del ändå viktigt att så långt möjligt ge moderaterna information och möjlighet att lyfta ärenden. Partiet får dessutom exklusivt vara med i ordförandeberedningar och ges vid varje politiskt sammanträde möjlighet att ställa frågor och få de underlag man efterfrågar. I fullmäktige har man som alla andra möjlighet till att ställa interpellationer och frågor men det nyttjas ytterst lite. Syftet med moderaternas agerande just nu verkar vara att måla upp en bild av att man är utanför och i opposition. Alltså bedöms viktigare hur man vill uppfattas än att ta ansvar och använda de verktyg som finns i den politiska verktygslådan.

För ett par dagar sedan skrev jag tillsammans med några kollegor ett svar på en tidigare insändare som Patrik Christiersson fick publicerad i tidningen. Här nedan kan du också läsa hela det svaret:

Vi är ense om att det behövs fler bostäder

Patrik Christierson, vi kan vara överens om att det behöver byggas fler hyresbostäder i Sävsjö kommun. Där är vi eniga. Men vi kan konstatera att det är definitivt inte moderaterna som driver någon nybyggnation av lägenheter.

I utvecklingsstrategin har det under flera år funnits mål, som vi fastställt i kommunfullmäktige, för försörjningen av bostäder. Som läget är just nu är dessa mål inte helt uppfyllda och orsaken till detta är att det under en tid varit en inflyttning till vår kommun långt över alla förväntningar. Det beror absolut inte på att ”bolagen drivs som om de är fristående från kommunal utveckling” eller att det saknas ägardirektiv. För oss är bostäder en strategisk framtidsfråga och bostadsbolaget Sävebo mycket viktigt för kommunens utveckling. Det sker därför en regelbunden och bra dialog mellan oss i kommunledningen och Sävebo. En dialog som ligger till grund för att det nu inom kort påbörjas nybyggnation av två hyresfastigheter centralt i Sävsjö och planeras för ytterligare hyresfastighet med trygghetsbostäder.

Patrik C skriver i sin insändare att den politiska ”majoriteten missar konsekvent chanser att utveckla kommunen”.
Frågan är vilka chanser som har missats? Genom åren har kommunledningen i Sävsjö haft ett flertal möten med tänkbara företag i akt och mening att skapa ett intresse för dels nybyggnation och dels bostadsförvaltning. Inget av dessa möten har gett resultat.
Anledningen är ganska enkel. Man väljer att bygga på större ställen, som exempelvis Jönköping och Växjö, där marknaden är en annan.

Men om det nu är så enkelt som Patrik Christierson påstår sig veta, så blir det mycket intressant att följa moderaternas aktiviteter i bostadsfrågan. Vi ser fram mot att följa spännande interpellationer och motioner till kommunfullmäktige och konstruktiva yrkanden i kommunstyrelsen.
Det blir i så fall något helt nytt, för hittills har vi inte sett någon från moderaterna lyfta ett finger för att vara med och utveckla denna strategiska framtidsfråga.

Stefan Gustafsson Kristdemokraterna
Ingvar Jarfjord  Centerpartiet
Christer Sjögren Socialdemokraterna