tisdag 19 april 2016

Folkets stöd för flyktingpolitiken svajar

Bild från när jag deltar i SFI-utbildning
Mer än varannan svensk tycker att immigration och integration är den viktigaste samhällsfrågan, enligt den nya SOM-rapport som presenterats idag. Tror att vi är många som instämmer, i synnerhet här i vår kommun som har fått ta ett så stort ansvar. Undersökning bekräftar vad många av oss kommunpolitiker ute i landet redan vet. Stödet för regeringens flyktingpolitik tappar allt mer i folkligt stöd.  Min upplevelse är att människor vill att vi ska ha en human inställning och visa generositet mot flyktingar. Men det måste ske med rättvis ansvarsfördelning först mellan EU-länderna och sedan i Sverige med lika ansvar mellan kommunerna.
Det kan inte fortsätta som nu att mindre nogräknade företagare kan slänga in en ansökan till Migrationsverket och sedan dra igång ett asylboende utan hänsyn till hur många som tidigare placerats i kommunen. Har skrivit till migrationsminister Morgan Johansson (s) om detta men svaret har uteblivit. Ansvaret läggs i knäet på oss i kommunen. Ute i kommunerna finns alltid det yttersta ansvaret, vi kan inte som regeringen hänvisa till någon annan. Allt det som händer, det sker i kommunerna! Dagens SOM-rapport visar att svenska folket vill ha immigration och integration högst på politiska agendan, och man vill ha förändring.

Har du också frågor och åsikter om invandring och integration?  Häng med på torsdag kl 19.00 då jag är med och ordnar en temakväll om dessa högaktuella frågor i Café Lyktan, Vrigstad. Se annons på läs mer länken, hoppas vi ses!