torsdag 17 mars 2016

Galax full av pensionärers framtidstro och vårglädje

Efter en skön lunchpromenad i vårsolen var jag i eftermiddag på PRO-möte i Galaxen, Kulturhuset. PRO-kören skön muntra vårsånger och det var genomgång av aktiviteter och visning av vårmodet. Mitt uppdrag var att hålla ett tal som denna gång fick rubriken "Framtidstro". Det är lätt att tappa modet när vi ser all ondska och hur människor far illa. Jag tror vi mår väl av att se det positiva, försöka se möjligheter i stället för att grotta ner oss i allt elände. Jag lyfte fram möjligheten och kraften i att vi är MEDborgare och inte motborgare, att det är människorna i vår kommun som är vår stora tillgång. Talade om styrkan i vårt stora civilsamhälle och engagemanget i föreningar, organisationer och kyrkor. Talade också om allt det positiva som är på gång med fler bostäder, bra äldreomsorg, arbetsmarknad, ekonomi med mera.
Läs hela talet genom att välja "Läs mer":


Tal Stefan Gustafsson PRO Sävsjö 20160317



Vänner,

Tog idag en på lunchen en skogspromenad, vilken härlig vårdag ! Att sedan i eftermiddag få förmånen att komma hit till er i PRO och säga något känns riktigt bra!  Dessutom med uppdraget att jag får tala om precis vad som helst, det var modigt att ge en sådan uppmaning till en politiker, kul att vara här!

Viktigt förmedla framtidstro!
Som ni säkert noterat så försöker jag se det positiva, ge hopp förmedla uppmuntran.  Det finns förstås gränser och det är viktigt att också kunna vara tydlig, skarp och säga ifrån!
Men jag är helt övertygad om att det finns en stor kraft till utveckling om vi lyfter fram det som är bra och det som ger möjligheter. Vi mår bättre av att se det positiva än att grotta ner oss i allt elände och måla upp hur illa det kan bli.
Utmaningarna för vår kommun, för Sverige och världen är enorma och det kan ligga nära till hands att tappa modet när vi ser hur illa det är och hur onda människor kan vara.
Det är bara att konstatera att här i det som på ytan ser ut att vara en idyll finns människor som far illa. Också här märks skillnad mellan den som är fattig och rik, den som har förmån att vara frisk och den som drabbas av sjukdom, stor skillnad mellan att vara arbetslös och att ha ett jobb, skillnad om man har en bostad eller måste leva i tillfälliga boenden. Det finns stora utmaningar när det gäller jämställdhet och det är fortfarande skillnad mellan de som de som lyckas i skolan, och den som inte gör det.  Listan kan göra lång!
Vänner mer än någonsin måste vi hjälpas åt att förmedla hopp, framtidstro och arbeta hårt för att få ett bra samhälle för alla, detta särskilt viktigt för våra barn!  Jag tror också det mer än någonsin är viktigt att vi står upp för goda värderingar, för demokratin och det som är grundbult för vårt samhälle!

Låt mig lyfta några riktigt bra saker:

1) En styrka är vi medborgare som bor i kommunen.
Visst är vår kommun fantastiskt, och det är en enorm förmån att få vara förtroendevald i just vår kommun!  För min del kan jag inte tänka mig ett bättre uppdrag trots att jag nu varit i tjänsten i snart 16 år. För mig hägrar inte regionpolitik eller riksdag 

Jag är en utpräglad sockenpolitiker och en socken är inte stor. Enligt den grekiska filosofen Aristoteles är en perfekt storlek på en stad mellan 10-15 tusen Den ska vara så stor att man kan vara självförsörjande men så liten att man känner igen varandra och tar till vara varandras egenskaper förmågor.

Vänner, vår kommun är helt rätt som den är men det finns också utrymme för att växa ett snäpp till! Sävsjö kommuns styrka är alla vi som lever och bor i vår kommun. Det är just vi tillsammans som är den stora styrkan alla vi medborgare här i vår kommun! 

Jag tycker just medborgare är ett bra ord och begrepp.  Vi är alla i vår kommun MEDborgare och inte motborgare. Vi som finns här är inte kunder, servicemottagare eller omsorgstagare, vi är alla MEDborgare och för mig innebär det ett ansvar och en möjlighet för oss alla att bidra. Är viktigt att vi tillvaratar alla positiva krafter. Jag tror också att alla vill vara med och göra sin del och att man också mår väl av att vara med och göra saker.

Sävsjö är en bra kommun med naturen, sjöarna,  järnvägen, den höga fina höglandsluften, visst, men den allra största styrkan är alla vi som bor här vi medborgare i Sävsjö kommun, att vi visar hänsyn mot varandra, visar gott bemötande och odlar goda relationer!

2 En styrka är vårt starka civilsamhälle
Det är roligt att vara hos just er i PRO här idag, för ni är också en viktig del i vårt samhällsbygge. En av Sävsjö kommuns stora styrkor som vi ska värna om är det starka föreningslivet!
I civilsamhället finns en förunderlig kraft där människor genom föreningar, kyrkor, byalag, samhällsföreningar, idrottsklubbar, och som volontärer är beredda att hugga i och hjälpa människor i utsatthet och nöd.
Ni i PRO har en viktig funktion i att skapa gemenskap, att tillvarata era medlemmars intresse och bli en positiv kraft. Det gläder mig att det engagemang som ni har också nu förs vidare till kommande generationer och gång på gång ser vi ungdomar som gör stora insatser.  På självase Julafton ordnade syskonen Ellinor och Evelina Rostedt just här ett julfirande för människor som känner sig ensamma. För några veckor sedan ordnade Johanna Wernbo och Amanda Axelsson en välgörenhetskväll som examensarbete på sin gymnasieutbildning. Trettiotusen kronor samlades in för att rädda barn från sexuella övergrepp i Nepal. De goda exemplen på vad som uträttas i kommunens civilsamhälle  är många, många!
I synnerhet i den situation vi är nu med många nya medborgare och flyktingar så är det bara att erkänna att som kommun räcker vi inte till och vi är beroende av att det finns frivilliga som är med och gör en insats. Vi har i kommunen avsatt särskilda pengar för föreningar som vill göra projekt med flyktingar. Kanske något för er i PRO? Ta gärna kontakt med kultur- och fritidschef Ola Bengtsson.

Faktum är att styrkan blir enorm när vi samlat gör en insats där också civilsamhället är med och bidrar. Vi talar ofta om ”Tillsammans” och i den situation vi upplever får det ytterligare en dimension. Ett starkt samhälle bygger på engagemang och ansvar från oss som människor. Det räcker inte att gömma sig bakom skattsedeln och säga att nu har jag gjort mitt. Det är en enorm styrka att vi har ett stort civilsamhälle där individer, företag och organisationer med engagemang gör en fantastisk insats, Alla ni som jobbar ideellt och kämpar i det dagliga arbetet här i PRO i andra föreningar, kyrkor, byalag, samhällsföreningar, idrottsklubbar och som volontärer, tack för er insats Ni är viktiga för vår kommun!


3 I vår kommun händer mycket positivt
Låt mig avsluta med att säga något om det som är på gång utifrån mitt uppdrag i kommunstyrelsen

I kommunen sker det stora förändringar och vi har under kort tid bytt nästan hela ledningsorganisationen, Kommunchef, skolchef, socialchef, kultur- och fritidschef, samhällsbyggnadschef, EU-samordnare, alla har nya befattningshavare. Det är stimulerande att få jobba med detta nya lag och det finns så mycket av nya förslag, entusiasm om energi!
Vi har ett antal stora utmaningar, just nu är det förstås alla flyktingar som kräver en stor insats framförallt när det gäller skola och förskola.  Vi kommer inom kort börja byggnationen av ytterligare förskoleplatser i Vrigstad och mer kommer behövas också här i Sävsjö och andra orter.
Bostäder är en stor utmaning och vi har i fullmäktige gett vårt bostadsbolag Sävebo uppdrag att bygga mer.  Närmast är på gång projektering av nya lägenheter i kvarteret Kopparslagaren, Alltså bakom Melins konditori i ett fantastiskt läge vid Torkån. Det planeras två hus med fyra våningar vardera, vilka inrymmer totalt 24 lägenheter.
Vi jobbar med detaljplaner och på måndag kommer fullmäktige besluta om helt nya tomtområden för villor på  Tällevad och Eksjöhovgårdsängen.

När det gäller bostäder så är ju också ordnadet av särskilt boende för äldre något som är viktigt och där tror jag vi är nära en bra lösning. Vi har gjort stora satsningar i Stockaryd och Vrigstad. Det som framöver kräver tillskott på fler platser är här i Sävsjö.

Utgångspunkten är att Högliden, som vi hyr av regionfastigheter, inte håller en acceptabel standard vare sig för personal eller boende och det har under säkert tio år önskats en avveckling vilket nu pågår.  Det handlar inte om pengar eller besparingar utan om kvalitet. Bryggaren centralt här i staden är en resurs som vi vill ta tillvara när vi nu formar framtiden äldreboende i Sävsjö.
För att på sikt kunna utöka med fler platser så köper kommunen fastigheten Järn- och Maskin för att få rådighet över marken och kunna använda om så behövs. Kanske det här kan bli ett samlat demensboende för Sävsjö stad någon gång i framtiden.  Som sagt inget är låst resonemang pågår och dialogen kommer fortsätta i pensionärsrådet  om detta närmast om ett par veckor.
Arbetsmarknaden är god i vår kommun och företagen går mycket bra. Inte minst husindustrin går på högvarv just nu och det kräver insatser för att man ska få tag i rätt personal. Något vi jobbar med. Arbetslösheten är högre än vi varit vana vid och det beror till stor del på alla nya invånare.
Den stora utmaningen när det gäller våra nysvenskar är att se till att de ges möjlighet att lära sig svenska, får sin kunskap validerad eller på annat sätt görs anställningsbara och kommer ut i jobb. Det är alldeles för segt och mer måste göras.
Vi i Sävsjö kommun gör för 2015 ett hyggligt bra bokslut och jag tycker trots alla utmaningar att det också ser hoppfullt ut med kommunens ekonomi även om det förstås som alltid kommer vara en kamp om stålarna.
Inom kommunen kommer vi jobba med personalfrågor under året och förbereder nu inrättandet av en personalpool. Ett av motiven för det är att bli effektivare men framförallt är motivet att vi vill erbjuda fler heltid.
Polisen och kommunen håller på att ta fram en handlingsplan för arbetet i vår kommun. Nytt är att de också vill ha underlag för speciella medborgarlöften. Delge gärna era synpunkter och tankar på vad ni tycker behövs för åtgärder för en trygg och säker kommun.  Era synpunkter är viktiga!

Vi har börjat ett nytt EU-samarbete, i något som kallas Leder Linne där vi samarbetar med nya kommuner, Vetlanda, Värnamo, Sävsjö och sedan ett stort antal Kronobergs kommuner. Stora möjligheter finns till projektmedel, startcheckar med mera. Har ni goda idéer så ta kontakt med Emma Holmstedt på kommunalhuset!

Vänner det finns mycket positivt att lyfta fram. Låt oss tillsammans se till att förmedla uppmuntran till alla goda initiativ och förmedla framtidstro till människor vi möter!