torsdag 18 februari 2016

Tillsammans blir vi starka

Här är jag tillsammans med mina kollegor som är ordförande
i kommunstyrelserna på Höglandet. Henrik Tvarnö Vetlanda,
Annelie Hägg Eksjö, Anci Magnusson Nässjö och
Lars-Erik Fälth Aneby
Är klar med inledningen till bokslut 2015 för Höglandets kommunalförbund. När allt rusar på blir reflexion och eftertanke det som ofta prioriteras bort. När jag ska skriva en text tvingas jag fundera lite djupare och det är bra. När det gäller Höglandssamarbetet är jag den politiker som varit med längst av oss som är med nu. Jag var med på tiden då det hette kommunklubben men i korridorerna skämtsamt kallades för "sexklubben" för att det var alla sex höglandskommunerna som var med. Fem av kommunerna har tagit ett steg till och formaliserat i ett kommunalförbund för att kunna bedriva verksamhet som IT och familjerätt åt alla kommuner. I min text konstaterar jag att vägen varit "knagglig" men framgångsrik!  Här nedan kan du läsa texten:


Tillsammans blir vi starka


Då är det dags att sammanfatta ytterligare ett år – 2015. Ett år som bestått av både framgångar och av utmaningar, vardag och festligheter - så som livet är.  För Höglandets kommunalförbunds del består vardagen av samarbete och samverkan över kommungränserna.
Samarbetat på Höglandet har vi gjort länge, faktiskt ända sedan 1970-talet. Det var då den så kallade ”Kommunklubben” startade. Arbetet i kommunklubben utvecklades till vårt mer formella samarbete – Höglandets kommunalförbund.

Jag har haft förmånen att vara med på den här resan, från klubbtiden till bildandet av kommunalförbundet. Det ger mig ett långt perspektiv och jag kan konstatera att samarbete inte alltid är helt lätt. Vi är fem kommuner som ska jämka oss samman och vi har alla olika utgångspunkter med oss i bagaget. Men när viljan att arbeta tillsammans finns, så har den tagit oss framåt och hjälpt till att jämna vägen när den har varit lite knagglig. Och som kommuner kommer vi genom detta samarbete närmare varandra, vi känner gemenskap och får mer förståelse för varandras situation och utmaningar – vi blir starkare!

Nu har vi kommit så långt att vi rent konkret har tre olika verksamheter igång inom förbundet. IT, familjerätt och kompetensutveckling. Det har visat sig att vår utvecklingsresa har varit rätt väg att gå för att stärka våra fem kommuner, inte minst kompetensmässigt. Exempelvis är det lättare att rekrytera specialistkompetens inom IT och familjerätt i en gemensam organisation med större utmaningar och snabbare utveckling än i en liten enskild kommun.  Men vi måste fortsätta att jobba för att stärka varumärket Höglandet för att kunna rekrytera till våra avancerade verksamheter.
En stor del av arbetet i våra kommuner handlar om att få till kostnadseffektiva verksamheter. Där är IT ett bra exempel på att det lönar sig med samverkan. På många områden kan vi nu köpa en programvara, istället för fem. Tillgänglighet för kommuninvånarna är en stor utvecklingsfråga. E-samhället växer och vi ska i framtiden kunna erbjuda service dygnet runt med hjälp av IT-stöd. Här är jag övertygad om att vi med enade krafter kommer att klara av detta bättre än var och en för sig. 

Under 2015 har den största verksamheten inom förbundet, Höglandets IT, firat femårsjubileum. För att fira bjöd Höglandets IT in alla fem kommunerna till en uppskattad inspirationsdag i maj, där vi fick höra om  verksamhetens imponerande utvecklingsresa. Antalet datorer inom Höglandet har ökat från 6 500 vid starten 2010 till cirka 10 000 datorer idag och 27 430 användare har konton hos Höglandets IT. Cirka  150 olika verksamhetssystem driftas och cirka 43 000 unika datorer och mobila enheter har kopplat upp sig mot vårt gemensamma IT-nätverk sedan det driftsattes. Tillsammans med inspirerande föreläsare och IT-kunniga utställare blev det en dag där vi umgicks över kommungränserna och fick kunskap om de utmaningar vi står inför. Den dagen gav mersmak. Min förhoppning är att den kan bli återkommande, kanske vartannat år.

Nu väntar ett nytt år. Vi fortsätter att arbeta för ett utvecklat och fördjupat samarbete mellan medlemskommunerna. Tillsammans och var för sig ska vi kunna se fram mot en positiv framtid och utnyttja de resurser vi har till vårt förfogande på ett så effektivt sätt som möjligt. Tillsammans blir vi starka!

Stefan Gustafsson, Ordförande för Höglandets kommunalförbund