torsdag 7 augusti 2014

Summering av semester med London och byggnader värda att bevara

Semestern går mot final och kan i år se tillbaka på en spännande resa med familjen till London. Besökte olika sevärdheter men såg också den lovordade musikalen "Thriller" som bygger på musik med artisten Michael Jackson. Det var en sevärd musikal med bra livemusik och proffsiga skådespelare. En stor upplevelse också att med flera tusen andra  delta i en gudstjänst med enorm lovsång i församlingen Hillsong. Flygresan hem från Heathrow blev försenad av åska och vi missade den sista buss som vi bokat hem från Landvetter. Natten hade fått tillbringas på Landvetter om vi inte räddats av omtänksamma Stockarydsbor. Tack Katarina och Robert att vi fick lifta mer er!


Sommaren har också handlat om "byggnader värda att bevara" och detta var också temat för ett offentligt möte med Sävsjö Hembygdsföreningen där Eva och Olle Mill redovisade sina tankar för Sävsjös byggnationer med utgångspunkt ända tillbaka i Vikingatiden.  Deras förslag var att ett  kulturmiljöprogram bör upprättas. En bra redovisning och goda tankar. I diskussionen som följde uttryckte jag tveksamhet till att fler program är rätt väg, min bedömning är att det är bättre med en utveckling av den översiktsplan som redan finns.  


Under sommaren har vi besökt två goda exempel på unga familjer som lägger ner mycket arbete och engagemang för att bevara unika byggnader på landsbygden. Therese och Claes Rostedt renoverar och använder Forsa Kvarnagård. På gården finns en kvarn där de på gammalt vis stenmaler ekologiskt odlat spannmål med hjälp av vattenkraft. Vid vårt besök inköptes kvarnens egen "specialblandning" och av den blev det härliga goda frallor!

I hela bygden, Forsa, Bringetofta och Komstad  finns så mycket historia värd att bevara och det är därför roligt att se att bygden har människor med stor initiativkraft och att det finns en fin sammanhållning.

Ett annat bra exempel är en Sarah och Mats Ängefur som totalrenoverar ett i grunden vackert hus i Lönelid. Hustrun och jag fick förmånen att vara med en dag för att hjälpa till och vårt uppdrag blev att (med darriga knän) klättra allra högst upp på byggnadsställningen för målning av en husgavel. Kul att arbeta tillsammans och inte minst att samlas runt fika och annan god förplägnad som ordnats. Varje sommar innebär att någon renovering ska göras på det egna huset och i år är det entrétrappan som ska fixas till efter goda råd och förslag från Sarah

För oss blir det ingen riktig sommar om det inte också blir en tur med husvagn till  Löttorp på Norra Öland.  En plats vi tycker om där det nästan alltid är bra väder och en helt underbar natur med promenadstråk, blåbärsplockning, havsbad och besök i små gårdsbutiker. På Löttorp bedriver ELCA sedan 70-talet en kristen verksamhet i en stor tältkyrka där det blir möjlighet till både musikaliska och andliga upplevelser. I år med Carina och  proffsmusikern Stephan Berg i spetsen.

Nu är batterierna laddade för att med full kraft ta mig an en spännande valrörelse!