tisdag 14 januari 2014

Oanständig hantering av migrationsverk sätter barn i kläm

Migrationsverket blev så provocerade av min kritik förra veckan att presschefen Fredrik Bengtsson nu fått uppdrag att försöka läxa upp mig i radiodebatt. Efter att lyssnat på hans argumentation stärks jag i min uppfattning att Migrationsverkets hantering av ensamkommande flyktingbarn efter årsskiftet är upprörande och felaktigt. Det innebär uppenbart att barn i känslig ålder hanteras på inhumant sätt.

 Bakgrunden är att Länsstyrelsen har uppdraget att med kommunerna teckna avtal om mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Sävsjö kommun gjorde klart överenskommelse i stort samförstånd 16 december som innebär ett mottagande för 8 barn. Vi började arbetet med att anställa personal och ordna lämpligt boende, skola, stöd mm. Allt för att ge en bra start i vår kommun och för att dessa barn ska känna sig välkomna och snabbt kunna integreras i samhället. Avtalet skulle renskrivas av länsstyrelsen, undertecknas och formellt hanteras av Sävsjö:s kommunstyrelse 7 januari. I avtalet reglerades att förberedelserna är klara för mottagande från 1 mars. 

Vi blev minst sagt överrumplade när Migrationsverket helt utan att beakta vårt avtal med Länsstyrelsen började anvisa en rad barn, först några 13-åriga pojkar, till Sävsjö. Detta för att innan avtalet började gälla se till att så många som möjligt kunde föras ut till kommunen. Dessa fick heller inte räknas in i kommande avtal. 
Jag är stolt över att Sävsjö har en av länets mest generösa flyktingmottagningar och att vi under 2013 tagit emot 150 personer. Många av dessa barn och en del ensamkommande. Att vi blir behandlade av Migrationsverket på detta sätt är oanständigt. Att dessutom inte kommunikationen fungerar mellan statens enheter Migrationsverk och Länsstyrelse är anmärkningsvärt. Dags för migrationsminister Erik Ullenhag att agera!

Här kan Du lyssna till det första reportaget:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=91&grupp=3634&artikel=5750820
Här kan Du lyssna till debatten med Fredrik Bengtsson:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5756410