onsdag 8 januari 2014

150 år med tåg, konkurrensverk, bygdegårdar och flyktingbarn frågor för kommunstyrelse

Beskedet från konkurrensverket om att de är nöjda med de åtgärder som Sävsjö kommun vidtagit för att förbättra upphandlingarna och att  de ”anser inte det finns tillräckliga skäl att närmare granska Sävsjö kommuns anmälda upphandlingar” blev en positiv start på kommunstyrelsens arbete för 2014.

Bra samlingslokaler i hela kommunen är viktigt för att ska bli god samhörighet framförallt på landsbygd. Ks beslutade därför om bidrag till Kännestubba bygdegård (150 tkr) och IOGT-lokalen i Sävsjö (250 tkr) för ombyggnader och upprustning.

Sävsjö kommun firar i år 40 år som kommun i sin nuvarande geografi och Sävsjö, Stockaryd Rörvik 150 år genom sin födelse i samband med Stambanans första tågfärd oktober 1864. Detta vill ks ska firas med aktiviteter under året och genom att det tas fram en jubileumsbok.


Migrationsverket har med hänvisning till att ny lag gäller från nyår, börjat anvisa flyktingbarn till kommunen. Migrationsverket har som princip i sin handläggning att i första hand placera ut barn i de kommuner som saknar avtal. De som nu placeras ut i avtalslösa kommuner får heller inte räknas in i kommande avtal. Kommunstyrelsen hade med på agendan att besluta i frågan men ärendet blev så brådskande i slutet av förra veckan att jag som ordförande beslutade att omgående teckna avtal om 8 flyktingbarn. Vid KS redovisades mitt beslut och agerandet fick mötets gillande.