måndag 13 januari 2014

Hedrande att vara förtroendevald i demokrati

Kommunal demokrati var temat när jag idag var inbjuden som föreläsare för Rotary. Detta "Supervalår" lyfte jag särskilt vikten av att värna och vara stolt över vår väl fungerande demokrati. Inte många vet att den har anor från 1766 med offentlighetsprincip i grundlagen och från 1862 med beskattningsrätt och kommunalt självstyre. Konstaterade att det är ett stort hedersuppdrag att av folket få ett mandat att som förtroendevald leda kommunen.

Detta är ett uppdrag som kräver ödmjukhet, mod att kliva fram. Det är också viktigt med en insikt om att valdagen 14 september så blir det i kommunvalet en utvärdering av medborgarna. I mitt föredrag lyftes särskilt fram vikten av fungerande lokala partiföreningar/lokalavdelningar.

Dessa demokratins kämpar som ofta i det fördolda, kokar kaffe, betalar sin medlemsavgift, delar ut material och engagerar sig i gruppmöten är hela demokratins fundament. Den stora utmaningen för framtiden är att engagera nya politiska ledare som har eller är beredda att jobba upp ett förtroende, ledare som är beredda att helhjärtat arbeta för politikens värderingar.