onsdag 23 oktober 2013

EU ska hålla fingrarna borta från vår ostkaka



Ett påbud från EU har fått nitiska svenska myndigheter att nu föreslå helförbud av försäljning av ingredienser till vår småländska nationalrätt ostkakan! Det blir inget "redit kalas" i Småland utan ostkaka. Om det så är bröllop, biskopsbesök eller bara en träff med grannarna så bjuds i våra bygder på ostkaka. Allra bäst är det förstås om den är hembakad eller kommer från vår egen lokala ostkakstillverkning i Vrigstad. Sveriges i särklass bästa och mest kvalitativa ostkaka heter enligt min mening "Vrigstad ostkaka". http://www.vrigstadostkaka.se/

Anledningen är Livsmedelsverkets förslag till ändring för sina föreskrifter (LIVSFS 2005:20) där man vill förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk i hela Sverige. Irene Oskarsson (KD) riksdagsledamot från Aneby och själv ostkaksentusiast har reagerat kraftigt men nu behövs en rejäl uppställning för att stoppa dessa galenskaper.


Vid tillverkning av ostkaka krävs helmjök på 4 procents fetthalt som hettats upp till 37 grader. Då blir det inte bra att använda redan pastöriserad mjölk.  När sedan kakan åker in i ugnen en timme på 200 grader, dör allt farligt. Med förslaget ska all försäljning av opastöriserad mjölk förbjudas. Försäljningen har tidigare kunnat göras från bondgårdar till enskilda konsumenter, något som upprätthållit traditionen och bibehållit hantverket kring ostkakan. Den här försäljningen från gårdar har hållit mathantverket levande till att kunna tillverka ostkaka.


Är minst sagt påfrestande med dessa EU-byråkraters intrång i våra traditioner. Snus är ett annat aktuellt exempel där Sverige förvisso fått ett förlängt undantag men en produkt som särbehandlas. Känns konstigt att EU värnar om cigarettförsäljning men stoppar det betydligt skonsammare alternativet snus. EU subventionerar vinodlare i Sydeuropa men vårt betydligt hälsosammare njutningsmedel ostkakan ska förbjudas.